Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η εκδήλωση καλωσορίσματος που θα διοργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την νέα φάση του προγράμματος Intelligent Cities ChallengeICC 2.0 και η ενημέρωση που θα λάβουν οι νέες πόλεις που θα συμμετάσχουν σχετικά με τις Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες (Local Green Deals) όπου ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων θα εκπροσωπηθεί και αυτή την φορά από την Αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παναγιώτα Τζάννε (ως Project Manager) και τον Επιστημονικό Συνεργάτη, κ. Βίκτωρα Δημουλή (ως Assistant Project Manager).

Η «Πρόκληση των Ευφυών Πόλεων – Intelligent Cities Challenge (ICC 2.0)» – μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – European Commission  (DG GROW and EISMEA) – ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (για ακόμα μία φορά) συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες τις ευρωπαϊκές πόλεις που προκρίθηκαν λόγω της πληρότητας του φακέλου συμμετοχής τους αλλά και της γενικότερης απόδοσής τους στο 1ο κύκλο του προγράμματος (2020 -2022) και θα συμμετάσχουν και στην νέα φάση του προνομιακού και έγκριτου προγράμματος υποστήριξής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα εξελιχθεί από το 2023 έως και το 2025.

Η πόλη της Κέρκυρας θα ξεκινήσει άμεσα το νέο διετές ταξίδι της για να δημιουργήσει μια αποτελεσματική στρατηγική και να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις που θα τοποθετήσουν την πόλη ξανά στην πρώτη γραμμή της πράσινης και ψηφιακής (δίδυμης) μετάβασης μέσω της δημιουργίας των Τοπικών Πράσινων Συμφωνιών (Local Green Deals).

Η κυρία Dana Eleftheriadou, επικεφαλής και ανώτατο στέλεχος στο DG GROW της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι: «Οι πόλεις είναι η καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η νέα φάση του ICC θα προσφέρει στις πόλεις που θα συμμετάσχουν την εξαιρετική ευκαιρία να εμφανιστούν στο χάρτη ως μία «Ευρωπαϊκή Ευφυής Πόλη» και να μετατρέψουν τις φιλοδοξίες βιωσιμότητας τους σε δράση, ειδικότερα λανσάροντας τις δικές τους Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες (Local Green Deals) σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Οι Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες (Local Green Deals) θα βάλουν τις συγκεκριμένες πόλεις σταθερά στην πορεία προς την πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) και του Βιομηχανικού Σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal Industrial Plan)».

Στην προηγούμενη έκδοση του ICC (2020-2022) προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν περίπου 336 δράσεις από τις συνολικά 136 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Αυτή η νέα έκδοση έρχεται ως συνέχεια της επιτυχίας του προηγούμενου προγράμματος Intelligent Cities Challenge – ICC (2020-22) και του Digital Cities Challenge  – DCC (2018-20) και θα προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα εκτεταμένο δίκτυο πόλεων και ειδικών υψηλού προφίλ και εξειδίκευσης, σταθερό πλαίσιο μεθοδολογίας για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη δράσεων και ισχυρούς μηχανισμούς υποστήριξής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν και τον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος: intelligentcitieschallenge.eu.