Ξεκίνησε χθες από τον ανάδοχο του έργου, η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων και στην Δ.Ε Κερκυραίων του Δήμου μας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 200 εγκαταλελειμμένα οχήματα σε ολόκληρο το Δήμο και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που θα απομακρυνθούν πρόκειται να εκποιηθούν και να παραδοθούν σε εγκεκριμένο σημείο συλλογής. Στόχος της δημοτικής αρχής με τη διαδικασία αυτή είναι η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων από τα οχήματα και βέβαια η ανακύκλωση και περαιτέρω αξιοποίηση των Ο.Τ.Κ.Ζ.

Απώτερος σκοπός είναι η ασφάλεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης στο Δήμο και εν γένει η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η σύμβαση, έχει χρονικό ορίζοντα δύο ετών με δυνατότητα επέκτασης για ένα ακόμη έτος με τη σύμφωνη γνώμη των δύο συμβαλλόμενων μερών. Η ανάδοχος εταιρεία αναλαμβάνει την περισυλλογή των οχημάτων με δικά της μέσα και προσωπικό, σε εβδομαδιαία βάση, κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια δημοτική υπηρεσία καθώς και την περαιτέρω επεξεργασία. Ο εντοπισμός και η καταγραφή των χαρακτηριζόμενων οχημάτων ως εγκαταλελειμμένα θα γίνεται από το Δήμο, διαδικασία η οποία ήδη έχει ξεκινήσει.

Σημειώνεται ότι από τον χαρακτηρισμό ενός οχήματος ως εγκαταλελειμμένο υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες διατήρησής του και αν τυχόν αναζητηθεί εντός αυτών επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του. Τέλος, επισημαίνεται ότι έχει καθοριστεί πλήρως κάθε βήμα ενεργειών σχετικά με τον χαρακτηρισμό, την απομάκρυνση και την περαιτέρω διαχείριση των εγκαταλελειμμένων και η όλη διαδικασία μετά και την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα γίνεται με επίβλεψη και πιστοποίηση από την υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου.

Η διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας (βάση του Π.Δ. 116/2004) έχει ως εξής:

  1. Υπάλληλοι του Δήμου, έπειτα από επόπτευση, καταγράφουν το όχημα και μετά από 90 ημέρες τοποθετείται σε αυτό αυτοκόλλητη ειδοποίηση απομάκρυνσης. 
  2. Σε διάστημα 15 ημερών, η αρμόδια υπηρεσία υποχρεούται να ενημερώσει την Ασφάλεια για την διενέργεια έρευνας προς εξακρίβωση περιπτώσεων κλοπής, κατάσχεσης ή εμπλοκής σε εγκληματική πράξη. Ενημερώνει επίσης το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Μεταφορών.
  3. Αν το όχημα φέρει πινακίδες αποστέλλεται έγγραφη ειδοποίηση βάσει των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο Υπουργείο Μεταφορών. Το όχημα, απομακρύνεται μετά την πάροδο 45 ημερών, από την τοποθέτηση του ειδικού σήματος.
  4. Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί, για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους, να κρατήσει το όχημα του, χωρίς να το κινεί ή έχει καταθέσει πινακίδες, υποχρεούται να το έχει σε ιδιωτικό χώρο ιδιοκτησίας του ή ιδιοκτησίας τρίτου – κατόπιν συναίνεσης του τελευταίου.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος από όλη αυτήν την διαδικασία έχει ανταποδοτικά οφέλη , όπως προβλέπεται από την νομοθεσία

Οι πολίτες που έχουν εντοπίσει εγκαταλελειμμένα οχήματα, μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Novoville ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των οχημάτων.