Υπογράφθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο ιστορικό Δημαρχείο η «ΧΑΡΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ», από την Δήμαρχο, Μερόπη Υδραίου και τον πρόεδρο του Ιδρύματος «AQUAHELP Foundation», Γιώργο Κορφιά, στα πλαίσια του προγράμματος «Clean it like Greek».

Η Χάρτα αναρτήθηκε σήμερα στο Ιστορικό Δημαρχείο, προς υπογραφή από τους πολίτες και τους επισκέπτες, ως Δημόσιο Συμβόλαιο Οικολογικής Συνείδησης και για τους ίδιους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ίδρυμα «AQUAHELP Foundation» και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.T) και του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων διατηρώντας αμείωτες τις προσπάθειές του για εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες αλλά κυρίως για πραγματική «στροφή» προς την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη του νησιού και κατ’ επέκταση στην ουσιαστική περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού του προϊόντος, αποφάσισε την ένταξή του στο πρόγραμμα Οικολογίας και Φιλελληνισμού «Clean it like Greek» το οποίο έχει ως στόχο να αναδειχθεί μέχρι και το 2024, η Ελλάδα ως η καθαρότερη χώρα στον κόσμο. 

Η συγκεκριμένη ένταξη έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων ανάλογων δράσεων του Δήμου, όπως η αξιολόγηση του προορισμού της Κέρκυρας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), η οποία συμπεριελάμβανε μια αρχική αποτύπωση της κατάστασης του νησιού και σκοπό έχει να παρέχει δεδομένα αναφοράς και να αναζητήσει μεθόδους για την ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μέσω ενός οδικού χάρτη για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας , που θα αποτελέσει τη βάση σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία.

Αντίστοιχη δράση αποτελεί και ο πρόσφατος υποβρύχιος καθαρισμός των βυθών του Ανεμόμυλου και της Παλαιοκαστρίτσας σε συνεργασία με την Aegean Rebreath και η εγκατάσταση του 1ου Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.) καθώς και η ένταξη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη, στο πρώτο δίκτυο Δήμων σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα το οποίο αποτελείται από νησιωτικούς και παράκτιους δήμους της χώρας («Δίκτυο Μπλε Δήμων»). 

Σημειώνεται ότι και η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στα πλαίσια συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο πρόγραμμα «100 Ευφυείς Πόλεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (100 Intelligent Cities Challenge), όπου ο Δήμος συμμετέχει με κύριο θεματικό άξονα την «Διαχείριση Αποβλήτων και την Κυκλική Οικονομία» και έχει ως απώτερο στόχο της μείωση του συνολικού ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου.

Παρόντες, επίσης, στην υπογραφή της «ΧΑΡΤΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ» ήταν από το «AQUAHELP Foundation», ο κύριος Μαυρίδης (CEO) και η κυρία Βεκκρή (Δημόσιες Σχέσεις) ενώ από τον Δήμο παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Παναγιώτης Βαρούχας και ο Ειδικός Σύμβουλος Τουρισμού κ. Γιάννης Γεωργοτάς, καθώς επίσης και η Αντιδήμαρχος και Project Manager της τοπικής ομάδας του ICC –  «100 Ευφυών Πόλεων»,  κ. Παναγιώτα Τζάννε και ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Assistant Project Manager της τοπικής ομάδας του ICC, κ. Βίκτωρας Δημουλής.