Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών όπου γιορτάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, ανακοινώνει την διενέργεια μίας ακόμα δράσης καθαρισμού και επιθεώρησης ακτών και βυθών που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος μας φιλοξένησε το πρόγραμμα «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν 2 υποβρύχιοι καθαρισμοί με παράλληλη επιθεώρηση των βυθών (σύσταση και βαθυμετρία, βιοποικιλότητα, υδρόβιους οργανισμούς και ρυπογόνες εστίες) στο Παλιό Λιμάνι στις 10/09/2021 και στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ύψου στις 11/09/2021 ενώ κατά την διάρκεια της δεύτερης δράσης, πραγματοποιήθηκε επίσης και παράκτιος καθαρισμός στην περιοχή του Ύψου. 

Από το σύνολο των δράσεων καθαρισμού του συγκεκριμένου διήμερου απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 300 κιλά θαλάσσιων απορριμμάτων που κυρίως αποτελούνταν από ελαστικά οχημάτων, πλαστικά απορρίμματα διαφόρων μορφών (ποτήρια και καλαμάκια μιας χρήσης, μπουκάλια, σακούλες, κ.α.), γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες, κ.α. ενώ όλα τα μέρη δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχιστούν οι δράσεις για την προστασία και αναβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Δήμος ευχαριστεί τους συντελεστές του προγράμματος «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, η LidlHellas και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «DiveInAction», καθώς επίσης και το Λιμεναρχείο Κέρκυρας και τον Λιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο κ. Ιωάννη Σταθούρο για την πολύτιμη βοήθειά τους με την παροχή εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού κατά την διάρκεια των δράσεων υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού, ενώ εκ μέρους του Δήμου παρόντες στις δράσεις ήταν η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παναγιώτα Τζάννε (Project Manager ICC), καθώς επίσης και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου, κ. Βίκτωρας Δημουλής (Assistant Project Manager ICC).