Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων πιστός στις δεσμεύσεις του να μετατρέψει σταδιακά το νησί της Κέρκυρας σε έναν πράσινο, «έξυπνο» και βιώσιμο προορισμό προσκαλεί και φέτος τους δημότες του να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας σε μια σειρά εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει, σε μια χρονιά ορόσημο για την συγκεκριμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης μιας και το 2021 γιορτάζονται τα 20 χρόνια ύπαρξης της. Για το θέμα, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Κέρκυρας, Κώστας Βλαχόπουλου. 

Φέτος, για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων πραγματοποιεί σειρά δράσεων στα πλαίσια προώθησης της ιδέας της Βιώσιμης Κινητικότητας στους δημότες του. Ειδικότερα: 

1) Έχει ήδη αναρτηθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.20yearsmobilityweekmuseum.eu/  του εικονικού μουσείου  που έχει δημιουργηθεί από την EUROPEANMOBILITYWEEK, σε όλους τους ιστοτόπους και τους λογαριασμούς στα social media του Δήμου.

Σε αυτό παρουσιάζεται με ένα κλικ η ιστορία της καμπάνιας, τον αντίκτυπο που έχει επιτύχει και τους δεσμούς της με τις ευρύτερες προτεραιότητες βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το μουσείο επισημαίνει επίσης προσωπικές ιστορίες αλλαγής συμπεριφοράς, απεικονίζοντας πώς το EUROPEANMOBILITYWEEK ενέπνευσε κατοίκους από όλη την Ευρώπη να προσαρμόσουν τις κινητικές τους συνήθειες προς όφελος της ενεργού κινητικότητας, των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών.

2) Υπάρχει διαθέσιμο έντυπο υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς επίσης, με την υποστήριξη και του ΔΙΑΠΕΘΕΚ, πραγματοποιούνται και προβολές ειδικών βίντεο σχετικά με την βιώσιμη κινητικότητα. Χθες πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της Ανουντσιάτας και σήμερα στις 19.00 στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου. 

3) Επίσης, στα πλαίσια συνεργασίας που έχει προκύψει, λόγω του προγράμματος 100 Intelligent Cities Challenge – ICC, μεταξύ του Δήμου και του εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMODlab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον καθηγητή, κ. Μάρκο Αυλωνίτη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση σε 10 κομβικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας, αντίστοιχου αριθμού περιβαλλοντικών σταθμών (smart citizen SCK 2.1) για την μέτρηση σειράς περιβαλλοντικών παραμέτρων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την χρήση οχημάτων εντός της πόλης.

Τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του αέρα που θα προκύπτουν από τους συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς σταθμούς θα αξιοποιούνται αμοιβαία και αναλόγως από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ, θα βοηθήσουν σημαντικά για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας των μελλοντικών μέτρων που θα ληφθούν για την βιώσιμη κινητικότητα εντός της πόλης της Κέρκυρας.

Ο εξοπλισμός αυτός εντάσσεται στο έργο Λαέρτης το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΠΕΠ Ιόνια Νησιά 2014-2020 και αφορά τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, ενώ και οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τις μετρήσεις από τους περιβαλλοντικούς σταθμούς μέσω της πλατφόρμας https://smartcitizen.me/kits/

4) Τα συνεργεία Καθημερινότητας του Δήμου θα πραγματοποιήσουν ξανά έργα αναβάθμισης σε διαβάσεις πεζών εντός της πόλης, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω  η χρήση τους από τους δημότες.

5) Σημειώνεται ότι με νεότερη ανακοίνωση του Δήμου μας θα ανακοινωθούν ακόμα περισσότερα σχετικά μέτρα βιώσιμης κινητικότητας.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο πρόγραμμα «100 Ευφυείς Πόλεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (100 Intelligent Cities Challenge – ICC), όπου ο Δήμος συμμετέχει με κύριο θεματικό άξονα την «Διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία» και με δευτερεύοντα την «Πράσινη και Έξυπνη Κινητικότητα», στην γενικότερη προσπάθεια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  να μειώσει αποτελεσματικά το συνολικό του ανθρακικό αποτύπωμα και να βοηθήσει ουσιαστικά και πρακτικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, συμμετέχει σ΄ αυτή τη συλλογική προσπάθεια με μια ακόμη εκδήλωση, την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, δράση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει από τις 9:00π.μ. έως και τις 14:00 μ.μ.

Α) αφήνοντας σε αποκλειστική χρήση πεζών, ποδηλάτων, μέσων μεταφοράς (Αστικό ΚΤΕΛ – Ταξί) και αμαξών, περιοχές του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας καθώς και μέρους του παραλιακού μετώπου – Λεωφόρος Δημοκρατίας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την συγκεκριμένη ημέρα, χρονικής διάρκειας από τις 9:00π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, ως ακολούθως:

  • Στη παραλιακή Λεωφόρο Δημοκρατίας από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θέση κολώνα του Ντούγκλα, εν συνεχεία στις οδούς Αγωνιστών Πολυτεχνείου, Ελευθερίας, Αρσενίου και Δονζελότ μέχρι τα παλιά δικαστήρια.
  • Στην οδό Ριζοσπαστών Βουλευτών από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εν συνεχεία στις οδούς Γ. Ασπιώτη και Ακαδημίας.
  • Στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη, από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και εν συνεχεία στην οδό Σταματίου Δεσύλλα.

Για την ανωτέρω εκδήλωση, σε συνεργασία με την Τροχαία θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης της κυκλοφορίας και πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων.

Β) Τη συγκεκριμένη μέρα και ώρες όπως καθορίζονται ανωτέρω, το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας προσφέρει για όλες τις γραμμές:

  • δωρεάν μετακίνηση των μαθητών (με την επίδειξη μαθητικής ταυτότητας) και
  • έκπτωση 50% στο κόμιστρο για τους λοιπούς επιβάτες

προκειμένου να γίνει προώθηση της μετακίνησης των πολιτών με τα ΜΜΜ.

Γ) Παράλληλα, η Διεύθυνση Α/θμιας εκπαίδευσης δύναται να συμμετέχει στη διοργάνωση, με δημιουργίες μαθητών που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών να δείξουν κατανόηση, να μην μετακινηθούν άσκοπα και να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης αυτής της δράσης.