Τη σύμβαση του έργου «Ενεργειακή  Αναβάθμιση  σχολικών κτιρίων του Δήμου Κέρκυρας» που αφορά σε πέντε μεγάλες σχολικές μονάδες της πόλης μας υπέγραψε σήμερα η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου με τον ανάδοχο του έργου. Η υλοποίηση του έργου αυτού θα αλλάξει άρδην την εικόνα των σχολείων καθώς προβλέπονται εκτεταμένες παρεμβάσεις που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και την παροχή ποιοτικών συνθηκών λειτουργίας της σχολικής κοινότητας.

Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο 1ο, 2ο και 3ο Γενικό Λύκειο καθώς και στο 6ο  και 7ο Δημοτικό Σχολείο Δ.Ε. Κερκυραίων και με την ολοκλήρωσή τους αναμένεται να βελτιωθεί στο μέγιστο η εξωτερική εμφάνιση των κτιρίων και οι συνθήκες άνεσης για τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Στόχος του έργου, του οποίου ο προϋπολογισμός ένταξης ανέρχεται στα 2.325.500,00 εκ. ευρώ, είναι η μείωση των θερμικών απωλειών και των ψυκτικών φορτίων των εν λόγω σχολικών κτιρίων και κατ’ επέκταση της ενεργειακής κατανάλωσης που θα επιτευχθεί από τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των σχολικών μονάδων. Οι  θερμομονωτικές παρεμβάσεις που θα γίνουν, αφορούν σε:

-Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στην συνολική εξωτερική επιφάνεια των κτιρίων.

-Τοποθέτηση θερμομόνωσης στις στέγες και στα δάπεδα των ισόγειων χώρων.

-Αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα τα οποία θα είναι κατασκευασμένα από σύνθετο προφίλ πλαισίου αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες.

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα υψηλής απόδοσης, τεχνολογίας led.

Κατά τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης, η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου δηλώνοντας την ικανοποίησή της, ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Καλόγερο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών συμβασιοποίησης καθώς και τη μετέπειτα παρακολούθηση υλοποίησης του έργου. Απευθυνόμενη δε στον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, εξέφρασε την ευχή οι εργασίες να υλοποιηθούν  άρτια, απρόσκοπτα και εντός χρονοδιαγράμματος ώστε πολύ σύντομα όπως χαρακτηριστικά είπε «η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα να λειτουργεί σε βέλτιστες συνθήκες.» Πρόσθεσε τέλος ότι το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τον επιπρόσθετο λόγο του ότι η ανάγκη μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης κρίνεται σήμερα περισσότερο από ποτέ επείγουσα και επιβεβλημένη.

Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων 2014-2020, ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσής του είναι 18 μήνες και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα με εντατικοποίησή τους τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους τα σχολεία είναι κλειστά.