Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενεργειακής Μετάβασης και σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), θα πραγματοποιήσει από 10 Μαϊου έως και 13 Μαϊου 2022 διαδραστικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας σχετικά με την σημασία της ενέργειας, τις νέες προοπτικές που αναφύονται στην περιοχή μας καθώς και τις ειδικότητες που είναι άμεσα συνυφασμένες με την ενεργειακή μετάβαση. Πιο συγκεκριμένα:

  • το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής,
  • η έννοια της ενεργειακής μετάβασης στα νησιά,
  • η ενεργειακή κρίση και πως επηρεάζει τα νησιά,
  • τα έξυπνα δίκτυα,
  • τα έξυπνα σπίτια,
  • η ηλεκτροκίνηση,
  • η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα οφέλη τους στα νησιά. 

Οι προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνουν την υλοποίηση ημερίδας στο Δημοτικό Θέατρο για την Γ’ τάξη των Γυμνασίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων την Τρίτη 10 Μαϊου, ενώ, από Τετάρτη 11 Μαϊου έως και Παρασκευή 13 Μαϊου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα Διαπόντια Νησιά στα οποία αναμένονται να λειτουργήσουν σύντομα και Ενεργειακές Κοινότητες.

Τις παρουσιάσεις θα πραγματοποιήσει με σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό ο Ειδικός Επιστήμονας και Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ, Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ,  ο οποίος έχει παρουσιάσει τα εν λόγω θέματα τόσο στο πλαίσιο των Διεθνών Εκθέσεων Θεσσαλονίκης από το 2016 έως και σήμερα, όσο και σε πληθώρα σχολείων της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Νάουσα, κτλ.).

Τέλος, σημειώνεται ότι εκ μέρους του Δήμου παρόντες καθ’ όλη την διάρκεια των δράσεων ήταν η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παναγιώτα Τζάννε (Project Manager) αλλά και ο Επιστημονικός Συνεργάτης, κ. Βίκτωρας Δημουλής (Assistant Project Manager) μιας και η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στα πλαίσια συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο πρόγραμμα «100 Ευφυείς Πόλεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (100 Intelligent Cities Challenge), όπου ο Δήμος συμμετέχει με δευτερεύοντα θεματικό άξονα την «Έξυπνη και Πράσινη Ενέργεια».