Εδώ και τρία χρόνια, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έχει μπει στο χάρτη της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά με τη βράβευση του Δήμου στα πλαίσια του  Ευρωπαϊκού βραβείου «Islands Gamechanger Award» για το έργο «Δίκαιη και Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση των Διαποντίων Νήσων».

Πρόκειται για μια πρόταση χρηματοδότησης που είχε κατατεθεί από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και την Αντιδήμαρχο Παναγιώτα Τζάννε  στον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «New Energy Solutions Optimized for Islands – NESOI» και είχε εγκριθεί, λαμβάνοντας μάλιστα την υψηλότερη βαθμολογία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο αφορά:

1ον) Την πλήρη απανθρακοποίηση των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών της Ερείκουσσας και των Οθωνών με τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας (ΥΒΣ) σε κάθε ένα από τα νησιά αυτά αποτελούμενο αποκλειστικά από συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, σε θέσεις που θα επιλέξουν από κοινού ο Δήμος με τους κατοίκους.

2ον) Τη μετατροπή του λιμανιού στο Μαθράκι σε μια «έξυπνη» Μαρίνα, που θα διαθέτει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μικρή μονάδα αφαλάτωσης, νέο ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό καθώς και πράσινα σημεία συλλογής αποβλήτων.

Επίσης μελετάται και η δυνατότητα δημιουργίας μιας Ενεργειακής Κοινότητας (ΕΚΟΙΝ) με τη συμμετοχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και πιθανώς της ΔΕΗ, καθώς και με τη δυνατότητα συμμετοχής φυσικών και νομικών προσώπων από τα νησιά.

Ήδη υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση 60.000 ευρώ για τις μελέτες.

Αυτή τη στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές τεχνικο – οικονομικές μελέτες για τα τρία νησιά με τη συμβολή του δικτύου ΔΑΦΝΗ, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και δύο ευρωπαϊκών οργανισμών.

Χάρη σε αυτό το βραβείο, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων θα λάβει επιπλέον τεχνική υποστήριξη από τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά» με στόχο την περαιτέρω ωρίμανση του έργου.

Σε δήλωση της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Τζάννε τονίζει: «Εδώ και τρία χρόνια, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα. Πέρασε η εποχή που η Κέρκυρα ήταν απομονωμένη, μίζερη και εσωστρεφής. Η βράβευση αυτή συνιστά δικαίωση των προσπαθειών μας. Ιδιαίτερα για ένα έργο για τα Διαπόντια Νησιά που παλεύουμε εδώ και πολύ καιρό, η ωρίμανσή του προχωρά και είναι δεδομένο ότι θα ενταχθεί και σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να υλοποιηθεί».

Επίσης, το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται ως δράση και στις δεσμεύσεις του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στα πλαίσια συμμετοχής του στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge – ICC», όπου μεταξύ άλλων, ο Δήμος έχει δηλώσει ως θεματικό άξονα και την «Αναβάθμιση λύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης», όπου εκπρόσωποι του Δήμου στην τοπική ομάδα είναι ως Project Manager, η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κυρία Παναγιώτα Τζάννε και ως Assistant Project Manager, ο Επιστημονικός Συνεργάτης κύριος Βίκτωρας Δημουλής.