Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή από μαθητές αλλά και από εκπαιδευτικούς η τοποθέτηση κομποστοποιητών που ξεκίνησε σήμερα στα σχολεία Α’θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, συνοδευόμενη από την Αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Παναγιώτα Τζάννε και την Εντεταλμένη Σύμβουλο Παιδείας Μαρία Ζερβού είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα παιδιά για τη χρήση τους και κυρίως για τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν την φυσική διαδικασία ανακύκλωσης των οργανικών.

Με το συγκεκριμένο έργο συνεχίζεται ουσιαστικά ο σχεδιασμός προαγωγής της αειφορίας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Τα έργα και οι δράσεις αυτές μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταλύτης που θα οδηγήσει στην επιλογή βιώσιμων πρακτικών με ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας και πέρα από τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Η εγκατάσταση των κομποστοποιητών σε όλα τα σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης θα έχει ολοκληρωθεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο ώστε να μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα να προχωρήσει σε ορθή χρήση τους, τόσο εκπαιδευτικά, όσο και ουσιαστικά. Επίσης, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ειδικό κλιμάκιο του Δήμου πρόκειται να προχωρήσει σε λεπτομερή ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για τη χρήση και λειτουργία τους.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα πλέγμα ενεργειών και έργων στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Δήμου για την προώθηση της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιλαμβάνεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων όπου χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.

Με την εγκατάσταση των κομποστοποιητών στα σχολεία, θα δοθεί η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στις συνολικές προσπάθειες μείωσης και εκτροπής των οργανικών αποβλήτων από την τελική διαχείρισή τους στο εργοστάσιο  απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα, θα αποκτήσουν και πολύτιμες γνώσεις για τη σημασία της κομποστοποίησης και τα θετικά αποτελέσματα που επιφέρει για το περιβάλλον.

Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου τόνισε ότι καλλιεργείται κουλτούρα περιβαλλοντικής ευθύνης και παρέχονται εμπειρίες πρακτικής μάθησης στα παιδιά σχετικά με τη Διαλογή στη Πηγή και τη διαχείριση διαφορετικών υλικών.

Όπως ανέφερε, η δέσμευση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία υποδομών σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης  βρίσκει μια ακόμη έμπρακτη εφαρμογή. Η Μερόπη Υδραίου ανέφερε επίσης ότι «Η ενστάλαξη βιώσιμων συνηθειών και περιβαλλοντικής συνείδησης σε νεαρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη ευημερία της κοινωνίας μας. Με την τοποθέτηση κομποστοποιητών στα σχολεία μας, όχι μόνο μειώνουμε τα απόβλητα, αλλά και δημιουργούμε πολύτιμες ευκαιρίες για τους μαθητές μας να συμβάλουν ενεργά σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Τα παιδιά είναι αυτά που μπορούν να γίνουν οι ενεργοί φορείς της αλλαγής».